Horlama, toplumun büyük bir kesimini etkileyen bir sağlık sorunudur. Hastanın kendisi genellikle horladığının farkında olmamasına rağmen, aynı evde yaşayan kişiler, ve hatta komşular horlamanın farkındadır ve şikayet ederler.
Horlama, solunum yolundaki yumuşak damak, küçük dil, dil kökü veya gırtlak kapağı gibi hareketli dokuların uykuda soluk alıp verirken titreşmesi sonucu ortaya çıkar. Hem horlayan kişi hem de yatak arkadaşında yüksek sese bağlı işitme kaybına neden olabildiği bildirilen bir durumdur.
Uyku apnesi basit tanımıyla uyku sırasında nefes durmasıdır. En sık görülen tipi obstruktif, yani tıkayıcı tipte olanıdır. Uyku sırasında üst solunum yolunda oluşan daralma nedeniyle ortaya çıkar. Horlayan kişilerin azımsanmayacak bir kısmında tıkayıcı apne de vardır. Horlamanın aksine, uyku apnesi ciddi bir sağlık problemidir. Hastalığın ağırlığına bağlı olarak, gece soluk almadaki durmalar kandaki oksijen seviyesinde düşmelere ve beyin ve kalp gibi organların oksijen alamamasına neden olur. Ayrıca uyku apnesi olan insanlar gece derin ve dinlendirici bir uyku uyuyamaz. Bu nedenle sabah yorgun kalkarlar, gündüz uyuklamaları ve dikkat eksiklikleri olur. Sonuç, kalp krizi ve inme gibi hastalıklar, gündüz uyuklamalarına bağlı trafik kazalarına kadar gidebilir.
Horlama şikayetiyle gelen hastaya tedavi planlamadan önce eşlik eden apne olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Çünkü horlama ve uyku apnesinin tedavisi farklıdır. Bu nedenle hastaya uyku testi (polisomnografi) yapılır. Uyku testiyle hastanın uyku kalitesi, horlama ve apne durumu ortaya konur. Polisonmografi genellikle hastane ortamında yapılan bir tetkiktir, ancak gelişen teknoloji sayesinde, artık hastanın kendi evinde de yapılabilmektedir.
Polisomnografi ile hastanın kesin tanısı konulduktan sonra, tedaviye geçilir. Eğer hastada pane yok, sadece horlama varsa, tedavi cerrahidir. Eğer uyku apnesi de varsa, hastaya uygun tedavi seçeneği hasta ile tartışılarak, seçilir. Başlıca tedavi seçenekleri ameliyat, ağız içi araç tedavisi, ve pozitif havayolu cihazı (PAP) verilmesidir.